Your High Tech Open Supply Network

Fabriek van de toekomst - FOKUS

 

logo-fabriekvdtoekomst-fokus-interreg.jpg


Op maandag 23 april 2018 werd officieel gestart met het Interreg project 'Fabriek van de toekomst - Fokus' tussen Nederland en België. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer onthulde samen met de minister-president van Vlaanderen, Geert Bourgeois, de nieuwe huisstijl van het Interreg project.

FOKUS.png   photo.jpg

Dit project heeft als doel om de kennis, faciliteiten en technologieën in de Fieldlabs in Nederland en Vlaanderen proactief in te zetten. Op deze manier kunnen bij mkb-bedrijven innovaties worden ontwikkeld en geïmplementeerd die hen helpen om te transformeren naar een Fabriek van de Toekomst. Op dit moment vinden deze Smart Industry oplossingen nog onvoldoende hun weg naar het mkb. Het project richt zich voornamelijk op twee sleuteltechnologieën die een voorname rol spelen in de Fabriek van de Toekomst: cobots en operator support en slimme interconnected productiesystemen.

In dit project kunt u worden geholpen met vragen als:

  • Wat zijn de verschillende systemen en toepassingsmogelijkheden van AR en digitale werkinstructies en wat levert mij dit op?
  • Wat zijn ervaringen van andere bedrijven? (praktijkcases) en hoe hebben bedrijven dit concreet aangepakt?
  • Wat is de effectiviteit van deze technologieën?
  • Digitale inbedding in mijn bedrijf, hoe doe ik dat?

 

Speciaal voor maakbedrijven - driedelige reeks Webinars vanaf 26 maart 2021 
De Fabriek van de Toekomst lanceert een driedelige serie aan Webinars voor bedrijven uit de maakindustrie. Gericht op Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Vlaanderen. Speciaal voor leden van het Management Team die bezig zijn met industrie 4.0.
In deze Webinars leer je welke mogelijkheden er zijn en hoe je deze inzet voor jouw eigen maakbedrijf. De Fabriek van de Toekomst doet dit kosteloos en met veel plezier. De Fabriek van de Toekomst laat je zien dat innovatie geen grote investeringen of lange trajecten vergt. Kleine veranderingen leveren vaak direct al een verbetering op. Gewoon door van elkaar te leren. Kosteloos aanmelden voor deze webinars.

 

Kenniscluster
In 2020 zijn 10 bedrijven aan de slag gegaan in een 1e kenniscluster. De aanwezige bedrijven geven aan veel geleerd te hebben en een aantal van hen is inmiddels samen met kennispartner TNO aan de slag gegaan in hun eigen bedrijf.

In het voorjaar van 2021 zal een nieuw kenniscluster van start gaan met maximaal 10 bedrijven en 2 kennispartners (TNO en Flanders Make) waarbij kennisuitwisseling tussen kennispartners (TNO, Flanders Make) en bedrijven op het gebied van digitale werkinstructies (projectietechnologie, mixed reality (bijvoorbeeld MS HoloLens), AR smart glasses en digitale werkinstructies) in het productie- of service & onderhoudsproces zal plaatsvinden.

Er worden 4 sessies georganiseerd bij Fieldlabs in Zuid Nederland en Vlaanderen en bij aansprekende gastbedrijven. Frequentie: ca. 1x per kwartaal

Per bedrijf is het mogelijk 2 personen te laten deelnemen
Deelname is gratis, maar om deel te kunnen nemen moet een deelname formulier (deminimis verklaring) worden ondertekend. Er zijn geen verdere administratieve verplichtingen.

Doet u ook mee? Meldt u aan via deze link.

VoorbeeldKennisclusterFOKUS.jpg   IMG_20200123_145350.jpg

Pilot

Naast deelname aan een kenniscluster biedt FOKUS MKB bedrijven, die interesse hebben om in hun eigen bedrijf met digitale ondersteuning van operators aan de slag te gaan, de kans om kosteloos een pilot project uit te voeren.

Werkwijze:

  • Samen met een expert van kennispartner TNO wordt bepaald welke technologie het meest geschikt is gezien de doelstelling, het proces en de medewerkers binnen de organisatie
  • Vervolgens kan in een korte pilot van enkele weken ervaring worden opgedaan met een specifieke technologie. TNO begeleidt de installatie op de werkvloer
  • Effecten op productiviteit en kwaliteit worden in kaart gebracht op basis waarvan samen met het bedrijf een business case wordt opgesteld.

Aan de pilot zijn geen kosten verbonden. Om deel te nemen hoeft enkel de FOKUS scan te worden ingevuld.

Senzer-AR.jpg  EquinoxHoloLens.jpg 

Onderaan deze pagina en via de link vindt u een kort filmpje ter inspiratie.

 

Start vandaag met de Fabriek van de Toekomst-scan: dan weet u waar kansen en prioriteiten liggen.

Start met de scan

Na het invullen van de scan ontvangt u direct het rapport met de benchmark en diverse inzichten. Hoe staat uw bedrijf ervoor en welke transformaties vormen voor u de sleutel tot succes?

Naar de website van de Fabriek van de Toekomst

Het project Fokus wordt mogelijk gemaakt door:

flag_yellow_high.jpg   interreg_Vlaanderen-Nederland_CMYK.jpg

Kennispartners van de bedrijfsscan:

TNO_ifl_zwart-logo.jpg   Basislogo-BI-positief.jpg   AGORIA_LOGO_CMYK-POS.jpg   FME-logo.png   Aeternus-High-Tech-NL-logo.jpg   1280px-KU_Leuven_logo-svg.png   sirris.png   FlandersMakelogo.jpg   omc-logo.jpg 

 

Sluit