Your High Tech Open Supply Network
Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics onderzoekt optimale logistiek op Brainport Industries Campus

Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics onderzoekt optimale logistiek op Brainport Industries Campus

Het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics (AML) lanceert vandaag haar real-life testomgeving op de Brainport Industries Campus (BIC). In deze testomgeving experimenteert het fieldlab met onder andere AGV’s (Automated Guided Vehicles) en andere robotica, om zo kennis te ontwikkelen op het gebied van productielogistiek, optimale productieplanning en  voorraadoptimalisatie, niet alleen op de productievloer maar in de gehele toeleverketen van de maakindustrie. Tevens kondigt het Fieldlab vandaag de toekenning van de officiële status van Smart Industry Fieldlab aan.

Het Fieldlab AML, dat deel uitmaakt van het innovatieprogramma ‘Fabriek van de Toekomst’, beoogt door de implementatie van verschillende Industry 4.0 toepassingen in de high-tech klein-serie industrie de logistiek in de toeleverketen voor de maakindustrie te optimaliseren.

De testomgeving, die Egbert-Jan Sol, programmadirecteur van het Smart Industry programmabureau, vandaag feestelijk opent , bootst een vereenvoudigde logistieke keten na, bemand door robots. De testomgeving maakt deel uit van een onderzoek naar de maximaal haalbare automatiseringsgraad en slimme multi-company planning methodes.

“We bieden de toeleverketen in de maakindustrie de mogelijkheid een slag te maken in productiviteit, doorlooptijd en supply chain kosten. Door automatisering en planning te optimaliseren kan met minder logistieke middelen en investeringen een snellere levertijd en een hogere productiviteit gerealiseerd worden“, aldus Erik Vermeulen, programma manager van het Fieldlab AML. “We bouwen kennis op over simulatie, integratie en IT-connectivity, supply chain orchestration en mobiele robots. Dit demonstreren we in de real-life testomgeving, die in het afgelopen jaar bij een van onze projectpartners is opgebouwd en we de afgelopen weken hebben verhuisd naar de Brainport Industries Campus.”

Naast de lancering van de testomgeving reikt programmadirecteur Egbert-Jan Sol vandaag het Fieldlabschildje uit aan Vermeulen. Hiermee ontvangt het Fieldlab de officiële status van Smart Industry Fieldlab en sluit zich aan bij het netwerk van 39 Fieldlabs. “In deze Smart Industry Fieldlabs trachten wij middels innovatie en educatie projecten allerlei nieuwe Smart Industry technologieën binnen de muren van zoveel mogelijk fabrieken succesvol gerealiseerd te krijgen. Het gaat daarbij vooral om de inzet van digitale middelen om de productiviteit te verhogen. De AGV-systemen van AML zijn daar een goed voorbeeld van”, aldus Sol.

Door de Fieldlabstatus levert AML vanaf nu ook een bijdrage aan het Smart Industry netwerk, betrekt het nieuwe ondernemers, meet het de voortgang van succes van het Fieldlab en werkt het samen met andere Fieldlabs. Daarnaast krijgt de Smart Industry Hub Zuid, waarin het Fieldlab gevestigd is, hierdoor ook steeds meer zichtbaarheid en organisatie.

Het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics is in 2018 van start gegaan met het ontwikkelen van kennis op het gebied van productielogistiek, optimale productieplanning en voorraadoptimalisatie in de toeleverketen van de high-tech maakindustrie. De founding partners van het Fieldlab zijn IJssel Technologie, Rubix, KMWE, Brainport Industries, TU/e en de Erasmus Universiteit. Aangesloten als extended partners zijn Faes Packaging Concepts en Yaskawa en er wordt op dit moment al samengewerkt met innovatie technologie partijen in de keten zoals Grenzebach, MIR en Anylogic.

Het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics maakt deel uit van het innovatieprogramma ‘Fabriek van de Toekomst’. Dit programma is opgesteld door en met 75 bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen en brancheverenigingen in nauwe samenwerking met de provincie Noord-Brabant die ook hierin investeert, Brainport Industries Coöperatie en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). De innovaties zijn gericht op de volgende Smart Industrie thema’s: robottechnieken, digital factory, multi-materiaal 3D printen, industrieel metaalprinten, high-tech software, future manufacturing skills en productie logistiek.

Sluit